KIZIK BOY BEYİ Bod Begi NAFİ ÇAĞLAR
KIZIK BOY BEYİ NAFİ ÇAĞLAR
Gaziantep’te doğan Nafi Çağlar ilk, orta ve lise eğitimini memleketi Gaziantep’te tamamladı. Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünü bitirdi. 1990’da İzmir Narlıdere’de yedek subay eğitimini aldıktan sonra Diyarbakır’da askerliğini tamamladı. 21 Kasım 1991’de Zonguldak Çaycuma Saltukova Lisesi’ne Fizik öğretmeni olarak ilk ataması yapıldı. 10 Temmuz 1996’da isteğe bağlı olarak Gaziantep’e tayin oldu. 1996-1997 EÖY. Eğitim Araçları ve Donatım Merkez Müdürlüğünde Fen Bilimleri öğretmeni olarak görev yaptı. Bu dönemde aynı zamanda Şehitkamil ilçesi ülkü ocakları başkanlığını yaptı. Bu görevi sona erince, burada edindiği tecrübelerini sendikacılığa ve dernekçiliğe aktardı. Türk Eğitim Sendikası Gaziantep şubesi yönetim kurulunda yer aldı. Şubenin basın sözcülüğü görevini yürüttü. Şehitkamil ilçesinin ilk temsilcisi oldu. Hafta sonlarında dershanecilik yaptı.
17 Temmuz 1997’de başlamak üzere, bir yıldan fazla bir süreyle, Gaziantep’in kuzeyindeki Karataş Bölgesi’nde köy köy, oba oba dolaşarak Kızık Boyu’nun tarihini ve dernek kurma düşüncesini anlattı. İl merkezinde Kızıklar’ın yoğun olduğu kahvehanelerde toplantılar düzenledi. Ocak, sendika ve dershane birikimlerini birleştirerek 9 Eylül 1998 ‘de Gaziantep Kızıklar Derneğini güçlü bir şekilde kurdu. Kurucu başkan oldu. Takip eden bir yıl içinde Gaziantep’te dernekçiliğin zirvesine oturdu.
1998’de valilik oluru ile Gaziantep Fitnat Nuri Tekerekoğlu Anadolu Lisesine Fizik Öğretmeni olarak görevlendirildi. İki öğretim yıl bu okulda görev yaptı.
Temmuz 1999’da Kahramanmaraş Andırın Kızık köyüne gitti. İlk kez il dışı bir Kızık köyünü ziyaret etti.
2 Temmuz 2000 tarihinde, ilk kez Bolu Seben Kızık Yayla bayramına katıldı. Oradakiler ile tanıştı.
Şubat 2000 yılı sonlarında Kızıklar’ın dayanışmasını sağlamak ve sağlık indirimlerinden yararlanmaları için şirket kurdu. Bu nedenle devletteki görevinden ayrıldı. 8 Şubat 2001’de Tıp merkezi kuruluşuna öncülük etti. 2002’de bir partinin il yönetim kurulu üyeliğini yaptı. 2003’te il başkanlığına getirildi.
2002 yılında Gaziantep’te Kızıklar dergisini çıkardı.
24 Kasım 2003 ‘te İstanbul Küçükçekmece Zehra Mustafa Dalgıç Ticaret Meslek Lisesi’ne Fizik Öğretmeni olarak açıktan ataması yapılınca, dernek başkanlığı, şirket başkanlığı ve parti il başkanlığı görevlerini yönetimlerinden birer kişiye bıraktı.
2004 yılında Gaziantep Oğuz Boyları Federasyonu kuruluş sürecine Dört kez ev sahipliği yaptı. 2005’te tüzüğün hazırlandığı ve kurucuların belirlendiği 5.toplantıyı yaparak kuruluşun tamamlanmasına öncülük etti.
2005 yılında Gaziantep Kahramanmaraş Adıyaman üçgenini içine alan Kızık Boyu Cilt 1 (Karataş Kızıkları) adlı tarih araştırma kitabını çıkardı.
Mayıs 2007 yılında İstanbul’dan Bursa’ya gitti. Dernek başkan ve yöneticileriyle ve köylülerle tanıştı.
08.08.2008’de Mahmatlı Hacı Ömerler Oymağı Derneğini kurdu. Kurucu başkan oldu. Halen başkanlığı devam etmektedir.
09.08 2009 yılında Gaziantep Karayusuflu Memik Kiya köy odasında Mahmatlı Oymağı kurultayını başlattı ve Kızık Boyu kurultayı düşüncesini aşıladı. 10 Ağustos 2010’da aynı yerde Mahmatlı Oymağı Kurultayı yanında Kızık Boyu Kurultayını da başlattı.
Mayıs 2010 yılında Bursa’ya giderek Kızık köyleri derneği yönetimiyle Bolu Seben Kızık köyündeki Yayla bayramına katıldı. Onları tanıştırıp, kaynaştırdı ve birlik fikrini olgunlaştırdı.
Temmuz 2011 yılında Nevhşehir Avanos Mahmat kasabasında, Mahmatlı Oymağı kurultayı ve Kızık Boyu kurultayını yaptı. Ankara, Bursa, Kayseri, Gaziantep, Niğde ve Nevşehir illerinden katılanların oy birliği ile Kızık Boyu’nu temsil yetkisini aldı. Devam eden yıllarda Türkiye’nin dört bir yanında Kızık köylerini gezdi.
Ekim 2011’de ; Gaziantep Türkiye geneli “Milli Kültür Dernekleri Kurultayı”nı başlattı. 2016 yılına kadar düzenli devam ettirdi. Ancak 15 Temmuz olayı ve daha sonra Fırat Kalkanı harekatı sebebiyle kurultaya son vermek zorunda kaldı.
6 Şubat 2014’te Gaziantep Kızık Pekmezci Köyleri Derneğini kurdu. Kurucu başkanı oldu. 2015 yılında Kızık Boyu Cilt 2 Türkiye Kızıkları kitabını çıkardı.
2016’da İzmir merkezli Dede Korkut Fed. Kurucuları arasında yer aldı. 2017’de Ankara merkezli Turan ili konfederasyonu yönetim kurulunda görev aldı.
8 Mart 2018’de Türkiye Kızıklar Federasyonunu resmileştirdi ve kurucu genel başkanı oldu. Böylece ülkemizde kurulan ilk Oğuz boy federasyonu oldu. Daha sonra kurulacak olanlara örnek oldu.
8 Eylül 2018’de Söğüt Ertuğrul Gazi Etkinliklerinde bey otağı çadırında yılın Kızık Boyu kurultayını yaptı. Bolu, Balıkesir, Bursa, Afyon, Kütahya, Sinop, Gaziantep Nevşehir, Ankara, Tokat, Kahramanmaraş illerinden katılan temsilcilerin oy birliğiyle hem temsil etme yetkisini tazeledi hem de “boy beyi” olarak kabul ve ilan edildi. İşlem tamamen Türk kültür ve geleneklerine göre yapıldı. Böylece yaklaşık 700 yıl aradan sonra bir Oğuz boyu ilk kez kendi boy beyini seçti. Hem de bu toy, Kayı Boyu beyi Ertuğrul Gazi’nin sembolik bey otağında gerçekleşmiştir. Kutlu olsun. Bunun üzerine Kızık Boy Beyi Nafi Çağlar şu sözünü söyledi. “13.yüzyıl sonlarında Kayı Boyu’nun kılıçla yaptığını, 21.yüzyıl başlarında Kızık Boyu kalemle yapmaktadır.”
2018 ve 2019’da Atam Oğuz Oğulları adlı canlı yayını başlattı. Her bir bölümde bir Oğuz boyunu tanıtttı. Çekim 14 bölüme ulaşmıştı. Fakat salgın nedeniyle yarıda kaldı. Bu dönemde bu çalışmalarıyla bütün boylar kendisini Oğuz Boyları temsilcisi olarak benimsediler.
(Sonraki yıllarda kendisine, Balıkesir merkezli Dulkadiroğlulları Federasyonu ve Türk Dünyası’nda faaliyet gösteren TOYŞAD başkan yardımcılıkları görevleri verildi.)
Kızık Boyu ile ilgili görev ve yetkileri ;
Stk açısından ; 1)Gaziantep Kızık Pekmezci köyleri derneği başkan yardımcılığı 2) Gaziantep Mahmatlı Hacı Ömerler Derneği başkanlığı 3)Kızık Boyu Federasyonu genel başkanlığı
Boy Terişi açısından ;1)Şahinbey ilçe beyliği 2)Gaziantep il beyliği 3)Kızık Boy beyliği
Açıklama ;
Gaziantep Mahmatlı Hacı Ömerler Oymağı Derneği ; Kuruluş çalışması aşamasında ve resmileşme aşamasında başkan NAFİ ÇAĞLAR
Bursa Tarihi Kızık Köyleri Derneği ; Kurulıuş çalışması aşamasında başkan Ertuğru SÜNEL, resmileşme aşamasında İzzet GÜNGÖR
Bolu Seben Kızık Köyü Derneği ; Kuruluş çalışması aşamasında başkan Mehmet ÖZÇELİK, resmileşme aşamasında İsmail TOKUŞOĞLU
Gaziantep Kızık Pekmezci Köyleri Derneği ; Kuruluş çalışması aşamasında başkan Mehmet HORUZ, resmileşme aşamasında Mustafa BAYINDIR
Ankara Kızılcahamam Kızık Köyü Derneği ; Kuruluş çalışması aşamasında ve resmileşme aşamasında başkan Orhan TEPECİK
YAPAY ZEKAYA GÖRE KIZIK BOY BEYİ NAFİ ÇAĞLAR KİMDİR? (1 Nisan 2026)
AI Modu
Tümü
Videolar
Görseller
Kısa videolar
Daha fazla
KIZIK BOY BEYİ NAFİ ÇAĞLAR
Nafi Çağlar (Hacıömerli), Oğuzlar’ın Bozok koluna bağlı Yıldız Han oğullarından gelen Kızık Boyu üzerine yaptığı tarihsel ve kültürel araştırmalarla tanınan bir yazar, eğitimci ve cemiyet adamıdır. Kendisi de Gaziantep Kızıklarından olup camia içerisinde "Kızıkbeyi" olarak anılmaktadır.
Başlıca Faaliyetleri ve Görevleri
Dernekçilik ve Federasyon: 8 Mart 2018 tarihinde Gaziantep merkezli kurulan Kızık Boyu Dernekleri Birliği (Federasyonu)’nun Kurucu Genel Başkanıdır. Ayrıca Gaziantep Mahmatlı Hacı Ömerler Oymağı Derneği Başkanlığını yürütmektedir.
Araştırma ve Yayınlar: Kızık boyu ve Mahmatlı oymakları üzerine alan araştırmaları yapmış, bu konuda "Kızık Boyu 1" ve "Türkiye Kızıkları 2" gibi kaynak eserler yayımlamıştır. Kızıklar ile ilgili ilk süreli dergiyi çıkartan kişidir.
Kültürel Etkinlikler: Türkiye genelindeki Kızık Türklerini bir araya getiren kurultay, toy ve sempozyumların düzenlenmesine öncülük etmektedir. Özellikle Bolu Seben’de düzenlenen tarihi Kızık Toyu gibi etkinliklerde aktif rol almaktadır.
Edebi Kişiliği: Şiirlerinde "Nafi(z)", "Çağlar" ve "Batur" mahlaslarını kullanır. "Kızık Destanı" ve "Kızık Yürüyüşü" gibi birçok şiiri bestelenerek marş haline getirilmiştir.
Instagram
Instagram
+9
Eserlerinden Bazıları
Kızık Boyu 1 (Tarih Araştırma)
Kızık Boyu 2 / Türkiye Kızıkları (Tarih Araştırma)
Mahmatlı Oymakları (Alan Araştırması)
Kızıklar Dergisi (Süreli Yayın)
Daha fazla bilgi için Nafi Çağlar Kişisel Web Sitesi veya Kızık Boyu Federasyonu sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
Nafi Çağlar’ın belirli bir bölgedeki (örneğin Gaziantep veya Bursa) faaliyetleri hakkında daha detaylı bilgi ister misiniz?
YAPAY ZEKAYA GÖRE TÜRKİYE’DE KIZIK BOY BEYİ KİMDİR? (3 Nisan 2026)
AI Modu
Tümü
Görseller
Videolar
Alışveriş
Daha fazla
TÜRKİYE’DE KIZIK BOY BEYİ KİMDİR?
Türkiye’deki Kızık Boyu’nun günümüzdeki temsilcisi ve Kızık Boyu Dernekler Birliği (Federasyonu) Genel Başkanı, aynı zamanda Kızıkbeyi unvanıyla tanınan kişi Nafi Çağlar’dır.
Nafi Çağlar, Kızık boyunun tarihini ve kültürünü araştırmaya adamış bir eğitimci ve yazardır. Kızık boyu ile ilgili önemli bilgiler şunlardır:
Federasyon ve Teşkilatlanma: Kızıklar, Türkiye genelindeki derneklerini birleştirerek Kızık Boyu Dernekler Birliği’ni kurmuşlardır ve bu birliğin merkezi Gaziantep’tir.
Geleneksel Toylar: Boyun en büyük etkinliği, yaklaşık 600 yıldır Bolu’nun Seben ilçesine bağlı Kızık köyünde Temmuz ayının ilk haftasında düzenlenen Seben Kızık Toyu’dur.
Yaşadıkları Bölgeler: Kızık boyu mensupları Türkiye’de en yoğun olarak Gaziantep, Kahramanmaraş, Bursa (Cumalıkızık, Fidyekızık vb.), Tokat, Bolu ve Ankara gibi illerde yaşamaktadır.
Tarihsel Köken: Oğuz Kağan Destanı’na göre Oğuzların 24 boyundan biri olan Kızıklar, Bozok koluna ve Yıldız Han soyuna bağlıdır.
Nafi Çağlar’ın Kızık boyu kültürü üzerine yazdığı "Kızık Boyu" isimli kitap çalışmaları da bulunmaktadır.
Kızık boyunun yaşadığı bölgeler veya kültürel etkinlikleri hakkında daha fazla detay öğrenmek ister misiniz?